Mistä rahaa nopeasti tai jopa heti?

Korkojen nousu, lomautus, lemmikin sairastuminen ja moni muu tilanne voi johtaa siihen, että tili ammottaa tyhjyyttä yllättävän nopeasti. 

Laskut eivät kuitenkaan odota, töihin kulkeminen edellyttää auton tankkaamista ja ruokakaupasta pitää saada kaappiin täytettä. Tällöin tarvitaan rahaa nopeasti tai joskus jopa heti.

Katso alta parhaat vinkkimme siihen, miten rahaa voi saada käyttöön nopeasti. Osa alla olevista vinkeistä täyttää tiliä heti, kun taas osa vaatii hieman ennakointia. 

1. Hae lainaa

Äkillisen rahantarpeen saa taittumaan nopeasti pikalainan avulla. Pienemmät pikalainat voidaan maksaa tilille jo heti lainasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, jolloin rahat saa tosiaan käyttöön heti.

Laina auttaa viemään sairastuneen lemmikin eläinlääkärille tai korjauttamaan rikkoutuneen auton nopeasti. Lainaa voidaan hakea myös yllättävän suuren sähkölaskun tai muun äkillisen menon hoitamiseen.

Pikalaina maksetaan osissa takaisin, mikä mahdollistaa isomman kulun pilkkomisen pienempiin eriin. Nykyään pikalainoja koskee sama korkokatto kuin muita vakuudettomia luottoja, joten korot eivät nouse entisaikojen valtaviin lukemiin.

Myös äkilliseen rahantarpeeseen haetut lainat kannattaa kilpailuttaa. Lainan kilpailuttaminen auttaa löytämään mahdollisimman edullisen lainan, eikä vie kuin hetken aikaa. 

Kilpailuta lainasi maksutta!

2. Täytä maksettuja kyselyitä netissä

Jos rahantarve ei ole täysin välitön, voi lisätienestejä hankkia vastaamalla maksettuihin kyselyihin. Vastaaminen on helppoa ja onnistuu omalta kännykältä vaikka kotisohvalla löhöillen.  

Netissä on useita sivustoja, jotka järjestävät maksettuja kyselyitä. Tunnetuimpia näistä ovat Norstat, Testaamo ja Mielipidemaailma. 

Ne järjestävät myös makutestejä ja ryhmäkeskusteluja, joista voi tienata hieman isompia lahjakortteja. Plussana päälle pääsee maistelemaan tai kokeilemaan uutuustuotteita ja vaikuttamaan niiden kehitystyöhön.

Kyselyihin vastaamalla ansaitaan pisteitä, jotka voi vaihtaa tietyn pistemäärän saavuttamisen jälkeen lahjakortteihin. Vastaamalla ei saa apua aivan akuuteimpaan rahapulaan, mutta aktiivinen osallistuja saavuttaa ensimmäisen palkinnon yllättävän nopeasti.

3. Treidaa osakkeita tai kryptovaluuttoja

Jos pankkitilillä on pieni pesämuna, voi hankkia lisätienestejä treidaamalla osakkeita tai kryptoja. Molempien markkinoilla on nähty viime aikoina voimakasta aaltoliikettä, mikä mahdollistaa nopeiden voittojen saavuttamisen.

Vaikka suomalaisten sijoittajien eniten suosima kaupankäyntialusta Nordnet ei mahdollista kryptojen ostamista suoraan, löytyy sen valikoimista niihin liittyviä johdannaisia. Nämä ovat erityisesti päivätreidaajien suosiossa, koska niissä piilee mahdollisuus nopeisiin tuottoihin.

Sijoittamisessa on kuitenkin aina myös riskejä, ja nopeat tuotot tarkoittavat myös suurempaa riskiä. Kryptovaluuttojen ja niihin liittyvien johdannaisten arvo voi myös laskea, jolloin pikavoitot jäävät haaveeksi. 

Ennen säästöjen sijoittamista kannattaa perehtyä markkinoihin tarkkaan, jotta osaa tehdä oikeita valintoja.

4. Hanki sivutuloja

Jos oma palkka ei riitä kattamaan kuukausittaisia kuluja, voi vastaus olla lisätyön hankkiminen.

Työpaikkailmoituksista löytyy jatkuvasti osa-aikaisia tehtäviä, joita voi tehdä iltaisin tai viikonloppuisin. Esimerkiksi kaupan kassalla tai baaritiskin takana voi kerryttää lisätunteja vaihteluna omaan päivätyöhön. 

Sivutuloja voi löytyä myös harrastuksen parista ohjaamalla tai valmentamalla aloittelevampien ryhmiä. Harrastusryhmien ohjaaminen ei välttämättä edes tunnu työltä, jolloin eurot kertyvät kuin itsestään.

5. Tee ylitöitä

Myös ylityöt omassa työssä ovat hyvä konsti kasvattaa palkkaa ja helpottaa rahapulaa. 

Jos budjetti on kuukausittain miinuksella, kysy esimieheltäsi mahdollisuutta tehdä ylitöitä. Mikäli niitä ei ole omassa tehtävässäsi, olisiko työpaikalla muita työtehtäviä, joita voisit tehdä päivätyön päälle?

Ylityöt eivät kasvata pankkitilin saldoa hetkessä. Palkkapäivänä tehdyt ylityötunnit kuitenkin huomaa, mikä helpottaa rahapulaa.

6. Myy tavaroita netissä

Netin myyntipalstat voivat tuoda helposti jopa kaikkein äkillisimpään rahantarpeeseen. Lisäetuna kaapit tyhjenevät turhasta tavarasta, jota ei enää itse käytä.

Onko varaston nurkassa käyttämättömiä suksia, ruostuuko pyörä varastossa ja onko pieneksi jääneet vaatteet viemässä tilaa kaapista? 

Erityisesti urheiluvälineet menevät kaupaksi nopeasti, kunhan kunto on kohtuullinen ja hinta sopiva. Myös hyväkuntoiset huonekalut ja itselle tarpeeton elektroniikka liikkuvat kirpputoripalstoilla hyvin.

Kauppa käy parhaiten, kun laatii myynti-ilmoituksen huolella. Kuviin kannattaa panostaa, koska ostopäätös tehdään niiden perusteella.

Hyvät myyntiartikkelit voivat tuoda tuloja jo samana päivänä, kun kaupankäynnin aloittaa.

7. Palauta pulloja

Rahapulaan voi hakea helpotusta myös keräämällä pulloja. Pelkästään kotikulmilla pyörimällä ei välttämättä pääse kovin kummoisiin ansioihin, mutta kaunis kesäpäivä puistossa tai festarien ulkopuolella voi tuottaa jo aikamoisen saaliin. 

Pullojen kerääminen ei välttämättä kuulosta kovin rahakkaalta puuhalta, mutta isojen tapahtumien yhteydessä niistä voi kertyä yllättävän suuri rahasumma. Festarien liepeillä pulloista ja tölkeistä saatetaan käydä jopa taistelua, joten nopeus ja sosiaaliset taidot ovat hyödyksi.

Minkälaisiin ansioihin keräämällä voi päästä? Eräs tiktokkaaja kokeili asiaa koulujen päättäjäispäivänä ja ylsi yli 25 euron tuntipalkkaan. Ahkeralla keräämisellä voi siten päästä hyviin ansioihin ja saada mukavan päiväpalkan.

8. Ryhdy ruokalähetiksi

Koronavuodet tekivät ruoan ja ostosten kotiin tilaamisesta arkipäivää, mikä on lisännyt lähettien tarvetta räjähdysmäisesti. Wolt ja Foodora hakevat jatkuvasti uusia lähettikumppaneita, ja lähes kuka tahansa voi ryhtyä hommaan.

Lähettinä voit tehdä töitä juuri silloin, kun se sopii omiin aikatauluihin. Rahakkaimmat tunnit ovat kuitenkin iltaisin ja viikonloppuisin, joten hyviä tienestejä hakeva raivaa kalenteriinsa tilaa erityisesti näihin aikoihin.

Työn tekeminen edellyttää ainoastaan kulkuneuvoa, joka voi olla yhtä hyvin pyörä tai potkulauta kuin oma auto. Keikkojen määrä ja työaika päätetään itse, mikä tekee hommasta erityisen joustavaa.

9. Vuokraa tavaroitasi

Omistatko auton, kesämökin tai asunnon? Vuokraamalla omaa omaisuuttaan voi kerätä hyvät lisätulot ilman, että niiden eteen joutuu näkemään juurikaan vaivaa.

Vuokraaminen käy helposti netistä löytyvien palveluiden kautta. Airbnb on näistä tunnetuin, joka mahdollistaa sekä oman asunnon että mökin vuokraamisen. Autoa voi vuokrata esimerkiksi GoMore tai Autolevi -palveluiden kautta. 

Myös peräkärryt ja trailerit ovat suosittuja vuokrauskohteita, joita tarvitaan varsinkin kesäaikaan. Ilmoituksia näkee esimerkiksi Facebookin ryhmissä ja nettikirppareiden vuokrataan-osioissa. 

10. Myy palveluita tutuillesi

Rahaa voi tienata myös myymällä palveluita tutuille, naapureille tai lähialueen asukkaille. Esimerkiksi lastenhoito, ikkunoiden peseminen, lemmikeistä huolehtiminen ja nurmikon leikkuu ovat tehtäviä, joita on tarjolla lähes aina.

Oman alueen sosiaalisen median palstat ovat hyviä paikkoja ilmoittaa saatavuudesta. Rohkein menee juttelemaan suoraan naapureiden kanssa ja tarjoaa palveluitaan.

Jos olet erityisen näppärä käsistäsi ja omistat hyvän valikoiman työkaluja, voit tarjoutua myös kiinnittämään tauluja seinään ja tekemään pieniä remppahommia. Niillä saa kerättyä nopeasti pientä taskurahaa, joka tuo helpotusta akuuteimpaan rahapulaan.

11. Hyödynnä tuet

Jos rahat ovat jatkuvasti tiukilla, voit olla oikeutettu tukiin. Yleinen asumistuki ja toimeentulotuki auttavat silloin, kun kuukausittaisista menoista on vaikea selviytyä. 

Tukia haetaan Kelasta, josta voi kysyä myös apua niiden hakemiseen. Hakemusten käsittelyaika vaihtelee viikosta useaan viikkoon, joten hakeminen kannattaa aloittaa jo ennen tilin tyhjenemistä.

Pienituloinen, mutta maksukykyinen voi hakea äkilliseen rahantarpeeseen myös sosiaalista luottoa. 

12. Kilpailuta lainat, sähkösopimukset ja puhelinliittymät

Omaa taloustilannetta voi parantaa myös vähentämällä kuluja. Lainojen, vakuutusten, sähkösopimusten ja puhelinliittymien kilpailuttaminen säännöllisesti kannattaa, koska siten voi saavuttaa jo huomattavan säästön kuukausittain.

Kulutusluottojen korkokatto on laskenut useita kertoja, joten vuosia sitten otettujen lainojen kilpailuttaminen kannattaa. Edullisempi korko voi tuoda useiden kymppien säästön kuukausittain, mikä helpottaa tiukkaa rahatilannetta.

Jos asut sähkölämmitteisessä talossa, voi sähkösopimuksen vaihtaminen tuoda erityisesti talvikuukausina ison säästön. Kun samalla kilpailuttaa myös vakuutukset ja puhelinliittymät, saavuttaa kuukaudessa nopeasti ison säästön.

13. Pyydä lisäaikaa laskujen maksamiseen

Jos rahat eivät yksinkertaisesti riitä kaikkien laskujen maksamiseen ja elämiseen, kannattaa olla asiasta itse yhteydessä laskuttajiin. 

Eräpäivän siirtämisestä voidaan periä pieniä kuluja, mutta yleensä se onnistuu. Kun laskun maksun sopii laskuttajan kanssa, ei tarvitse menettää yöuniaan karhukirjeitä odotellessa.

Tiukkoina kuukausina voi hakea myös lyhennysvapaata lainojen takaisinmaksuun. Asuntolainan suhteen voidaan myöntää pidempi lyhennysvapaa, mutta kulutusluotoissa ja luottokorteissa sitä myönnetään pääsääntöisesti korkeintaan pari kertaa vuodessa. 

Lyhennysvapaan aikana maksetaan vain korko ja kulut, mutta ei varsinaista lyhennystä. Tämä voi auttaa selviämään tiukasta kuukaudesta, minkä jälkeen palataan normaaliin maksusuunnitelmaan.

Lopuksi

Jos näyttää siltä, että rahat eivät tule riittämään kaikkiin kuukauden kuluihin, kannattaa ryhtyä toimeen heti. Rahaongelmat voivat ahdistaa ja vaikuttaa jaksamiseen, joten niitä kannattaa alkaa ratkomaan heti ennen kuin maksamattomia laskuja kertyy isompi pino.

Osa yllä mainituista vinkeistä auttaa silloin, kun kyseessä on yksittäinen yllättävän iso kulu. Tällaiseen tarvitaan nopeasti rahaa, mutta rahavaikeudet helpottavat tilanteen ratkeamisen jälkeen.

Jos rahat ovat kortilla joka kuukausi, pitää tehdä isompia korjausliikkeitä. Tällöin ratkaisuna on joko tulojen kasvattaminen tai menojen pienentäminen. 

Lisätyön hankkiminen, lainojen yhdistely tai kilpailuttaminen ja kulutuksen vähentäminen ovat kaikki keinoja, joilla oman talouden voi saada takaisin tasapainoon.

Kilpailuta lainasi maksutta!

Scroll to Top