Vertaislaina – lainaa toiselta yksityishenkilöltä

Vertaislaina tarkoittaa lainamuotoa, jossa rahat lainaava taho on toinen yksityishenkilö. Vertaislainaa on kuitenkin välittämässä yritys, joka hoitaa sopimuksiin ja rahaliikenteeseen liittyvät asiat. Myös vertaislaina kannattaa kilpailuttaa edullisimman tarjouksen löytämiseksi.

Vertaislaina – vertaa ja löydä edullisin

💡Vinkki! Voit hakea vertaislainaa myös lainakilpailutuspalveluista. Tällöin voit samalla kertaa verrata sekä ns. perinteiset kulutusluotot että vertaislainat ja varmistaa parhaat lainaehdot.

Fixura

Lainaa: 1000-20 000 €
Laina-aika: 2-6 vuotta
Korko: 2,9 – 19,9 %

 • Suosituin vertaislainapalvelu
 • Ota lainaa tai sijoita vertaislainaan
 • Alhainen minimikorko

Lisää ja lainaesimerkki

Fixura on vertaislainapalvelu, josta voi sekä hakea lainaa että sijoittaa vertaislainoihin.

Kuka voi hakea lainaa?

Minimi-ikä: 21 vuotta
Luottotiedot: Kunnossa
Muuta: Enintään 3 aktiivista kulutusluottoa, vähintään 1000 euron kuukausitulot

Esimerkki: Lainasummasta perittävä nimelliskorko on 2.9-9.9% vuodessa. Lainan aloituskorko on 9.9 % ja laskee kuukausittain 0.1 prosenttiyksikön verran joka kuukausi jopa 2.9% asti kun lyhennys maksetaan ajoissa. Jos lyhennystä ei makseta ajoissa, korko pysyy aiemmin saavutetulla tasolla..

Bondora logo

Lainaa: 100-10 000 €
Laina-aika: 3-60kk
Korko: 9,9 – 20 %

 • TV:stä tuttu vertaislainapalvelu
 • Välitön lainapäätös
 • Korkeahkot korot ja kulut

Lisää ja lainaesimerkki

Bondora on lainapalvelu, jossa voi myös sijoittaa vertaislainoihin. Osa lainojen rahoituksesta on peräisin yksityishenkilöiltä, joten lainoja voi tituulerata eräänlaisiksi vertaislainoiksi.

Kuka voi hakea lainaa?

Minimi-ikä: 21 vuotta
Luottotiedot: Kunnossa
Muuta: Vähintään 1000 euron kuukausitulot

*Lainan määrä 100 € – 10000 €. Lyhennysaika 3 – 60 kuukautta. Lainan todellinen vuosikorko (APR) 16,83 % – 30,39* %.
*Korkeinta mahdollista vuosikorkoa sovelletaan maksimissaan 2 000 € lainasummiin.

🏆 SUOSITUIN KILPAILUTUS

Omalaina logo

⭐⭐⭐⭐⭐

Lainaa: 500-60 000 €
Laina-aika: 1-20 vuotta
Korko: 4,19 – 20 %

 • Yli 30 kilpailutettavaa pankkia
 • Helppo hakemus – tarjoukset heti
 • Suomen suosituimpia lainapalveluita

Lisää ja lainaesimerkki

Omalaina on Suomen suosituin lainakilpailutus, josta vertaat helposti niin kulutusluotot, yhdistelylainat, luottokortit kuin joustoluotot. Lainaa voi hakea kätevällä hakemuksella 100-60 000 euroa.

Kuka voi hakea lainaa?

Minimi-ikä: 18 vuotta
Luottotiedot: Kunnossa
Muuta: Suomalainen hetu + pankkitili

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk.

Sortter logo

⭐⭐⭐⭐⭐

Lainaa: 1000-60 000 €
Laina-aika: 1-15 vuotta
Korko: 4 – 20 %

 • Moderni lainojen kilpailuttaja
 • Alhaisin korko aina ensin
 • Mukana yli 20 pankkia

Lisää ja lainaesimerkki

Kuka voi hakea lainaa?

Minimi-ikä: 20 vuotta
Luottotiedot: Kunnossa
Muuta: Säännölliset tulot, suomalainen Hetu

Kun lainasumma on 14 000 €, korko 6 %, takaisinmaksuaika 8 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 189 €, takaisinmaksettava summa 18 142 € sekä todellinen vuosikorko on 6,94 %.

⭐⭐⭐⭐⭐

Lainaa: 5000-60 000 €
Laina-aika: 1-15 vuotta
Korko: 8,49 – 18,99 %

 • Luotettava norjalainen pankki
 • Lainapäätös heti
 • Ystävällistä palvelua suomeksi

Lisää ja lainaesimerkki

Kuka voi hakea lainaa?

Minimi-ikä: 23 vuotta
Luottotiedot: Kunnossa
Muuta: Asunut Suomessa vähintään 3 vuotta + säännölliset tulot

Esimerkkinä, 12,99 % korolla (todellinen vuosikorko 14,93 %) 12 000 € laina, kokonaishinnaksi tulee seitsemän vuoden maksuajalla 18 890 €, kuukausieräksi 225 € (84 erää). Lainan perustamismaksu on 90 € ja kuukausittainen tilinhoitomaksu on 5 €.

Etua.fi logo

⭐⭐⭐⭐

Lainaa: 500-60 000 €
Laina-aika: 1-18 vuotta
Korko: 4,68 – 20 %

 • Alma Median omistama kilpailutus
 • Toiminut vuodesta 2008 asti
 • Luotettava ja kattava vertailu

Lisää ja lainaesimerkki

Kuka voi hakea lainaa?

Minimi-ikä: 20 vuotta
Luottotiedot: Kunnossa
Muuta: Tarjolla myös asuntolainavertailu, jossa eri vaatimukset

Esimerkki: Nimelliskorko 6,99 % ja todellinen vuosikorko 7,9 %, kun lainan määrä on 15 000 euroa, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0€ ja tilinhoitomaksu 5 €/kk). Laina-aika 1-18 vuotta. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,68% – 20% ja vuosittaiset muut kustannukset välillä 0 – 150€. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Freedomrahoitus logo

⭐⭐⭐⭐

Lainaa: 1000-60 000 €
Laina-aika: 1-15 vuotta
Korko: 4,41 – 20 %

 • Monipuolinen lainan kilpailutus
 • Jo yli 20 vuotta kokemusta
 • Helppo lainahakemus

Lisää ja lainaesimerkki

Kuka voi hakea lainaa?

Minimi-ikä: 20 vuotta
Luottotiedot: Kunnossa
Muuta: Laina vahvistetaan verkkopankkitunnuksilla, hakijan on asuttava Suomessa vakituisesti

Esimerkkikorko: Luoton ollessa 15 000€, 6v. laina-ajalla, on kuukausierä 270€. Tällöin luoton kokonaiskulut on 19 468€, nimelliskorko 9% ja todellinen vuosikorko 9.38% (sis. 0€ laskutuslisän ja avausmaksun 0€). Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelee 1 000-60 000€, nimelliskorko 4,41–20% (todellinen vuosikorko 4,5-38%) ja laina-aika 1–15v. välillä.

Rahalaitos logo

⭐⭐⭐⭐

Lainaa: 500-70 000 €
Laina-aika: 1-15 vuotta
Korko: 4,5 – 20 %

 • Yli 25 pankin kilpailutus kerralla
 • Satoja tuhansia asiakkaita
 • Voit hakea monenlaisia lainoja

Lisää ja lainaesimerkki

Kuka voi hakea lainaa?

Minimi-ikä: 20 vuotta
Luottotiedot: Kunnossa
Muuta: Vähintään yli 600 euron kuukausitulot

Esimerkki lainakustannuksista: Nimelliskorko 7,75%, Todellinen vuosikorko (APR) 8,03%, Tilinhoitomaksut 0€. Aloitus- ja kuukausikulut 0€, Korkokulut 5 174€, Kokonaiskulut 20 174€. Tarjottava laina-aika voi olla 1 – 15 vuoden välillä, tarjottava summa 500 – 70 000 € välillä ja nimelliskorko 4,5% – 20%.

Vertaislaina on laina toiselta yksityishenkilöltä

Vertaislaina tarkoittaa lainamuotoa, jossa rahoitus lainaan tulee yhdeltä tai useammalta yksityishenkilöltä. Vertaislaina onkin tavallaan meille kaikille tuttu lainamuoto, koska rahaa on lainattu kautta aikain ystäviltä, perheeltä tai muilta läheisiltä.

Varsinaisilla lainamarkkinoilla vertaislainat ovat kuitenkin vielä tuoreempi lainamuoto. Niiden määrä on kasvanut viime vuosina, mutta aivan valtavaan suosioon tämä lainamuoto ei kuitenkaan ole noussut.

Vertaislainaa ottaessa mukana on vertaislainoja välittävä yritys, mikä tekee lainaamisesta täysin anonyymia. Lainan hakija ja rahoittaja eivät saa tietää toistensa henkilöllisyyksiä, ja yhtä lainaa onkin usein rahoittamassa useampia sijoittajia.

Lainaa välittävä yritys hoitaa kaiken rahaliikenteen lisäksi lainaan liittyvät sopimukset ja veloittaa tästä kustannukset oman hinnastonsa mukaisesti. Rahan lainannut yksityishenkilö saa puolestaan tietyn ennalta sovitun korkotuoton sijoitukselleen.

Vertaislaina nettipalvelusta:

 • Lainaprosessi täysin samanlainen kuin normaalissakin kulutusluotossa
 • Lainoja rahoittavat sijoittajat, jotka saavat talletuksilleen korkotuottoa riskitasoon sitoutettuna
 • Lainapalvelu hoitaa kaiken byrokratian välissä ja toimii virallisena lainanmyöntäjänä

Miten hakea vertaislainaa?

Vertaislainaa voi hakea netistä niitä välittävien yritysten kautta. Myös vertaislainan hakeminen on tehty helpoksi ja lainaprosessin pystyy käymään läpi kokonaisuudessaan netissä. 

Lainamarkkinoilla on ainakin vielä toistaiseksi melko rajattu määrä palveluita, jotka tarjoavat vertaislainoja. Lainasummat eivät ole kovin suuria, joten vertaislainat sopivat parhaiten pienemmän lainan tarpeeseen. Osa palveluista tarjoaa myös mahdollisuutta hakea yli 10 000 euron lainaa, mutta vaihtoehtoja tähän ei ole runsaasti. 

Lainan hakijan kannattaa myös huomioida, että yleensä vertaislainalle ei ole tarjolla yhtä pitkää takaisinmaksuaikaa kuin perinteiselle vakuudettomalle lainalle. Siten isompaa lainaa hakiessa joutuu varautumaan hieman isompaan kuukausittaiseen maksuerään, kun laina maksetaan lyhyemmässä ajassa takaisin.

Mikäli vertaislaina lainamuotona kiinnostaa, kannattaa toimia seuraavasti:

 1. Tutustu vertaislainoja välittäviin palveluihin – Tällä hetkellä tarjolla on muutamia eri palveluita, joiden kautta voi hakea vertaislainaa.
 2. Täytä hakemus netissä – Myös vertaislainan hakeminen onnistuu netissä. Lainahakemus täytetään vertaislainaa välittävän yrityksen sivuilla. 
 3. Vastaanota yksilöllinen lainatarjous – Saat alustavan lainatarjouksen jopa minuuteissa.
 4. Toimita liitteet – Mikäli sellaisia pyydetään, toimita kopiot pyydetyistä liitteistä sähköisesti.
 5. Vastaanota lopullinen lainatarjous – Liitteiden tarkastamisen jälkeen saat lopullisen lainatarjouksen. Tutustu vielä lopulliseen lainatarjoukseen ennen sen allekirjoittamista.
 6. Allekirjoita sopimus – Myös tämä onnistuu netissä omia pankkitunnuksia käyttäen.
 7. Vastaanota rahat tilillesi – Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen saat rahat tilillesi yleensä muutaman arkipäivän kuluessa.

Vertaislainan korko

Vertaislainan korko määräytyy samalla tavalla kuin muiden vakuudettomien lainojen korot. Vakuudetonta lainaa hakiessa hakijasta tehdään riskinarvio, jonka perusteella lainatarjoukselle määritetään yksilöllinen korkoprosentti. Lainan korkoprosentin lisäksi hakijan kannattaa kiinnittää huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon, joka ottaa huomioon myös muut vertaislainaan liittyvät kustannukset. 

Myös vertaislainaan liittyy koron lisäksi muita kustannuksia, joita ovat muun muassa tilinhoitopalkkio ja muut lainanhoitokustannukset, joita voidaan kuitenkin veloittaa enintään 150 euroa vuodessa. Vertaislainat asettuvatkin nykyään todellisen vuosikoron osalta samaan luokkaan muiden vakuudettomien lainojen kanssa.


Edullisin vertaislaina löytyy kilpailuttamalla

Myös vertaislainaa hakiessa kannattaa lainatarjoukset kilpailuttaa, eikä tarttua ensimmäiseen mahdolliseen tarjoukseen. Pelkästään vertaislainojen välittämiseen erikoistuneita lainanvälittäjiä ei tällä hetkellä ole, mutta lähes kaikilla lainanvälittäjill’ä on vertailussa mukana myös vertaislainoja välittäviä palveluita.

Lainatarjouksia voi vertailla myös täyttämällä hakemuksen useamman kuin yhden yrityksen sivuilla. Vertaislainaa hakiessa kannattaa ehdottomasti tehdä myös vertailu kustannuksien osalta tavalliseen vakuudettomaan lainaan.

Edullisimman lainatarjouksen etsiminen ja siihen tarttuminen voi säästää lainan takaisinmaksun aikana jopa tuhansia euroja rahaa. Sen sijaan, että vertailisit vain vertaislainoja tai vain perinteisiä kulutusluottoja, kannattaa kummatkin lainatyypit ottaa samalla kertaa mukaan lainavertailuun.


Kuka voi hakea vertaislainaa?

Vertaislainan hakeminen edellyttää melko samanlaisten ehtojen täyttämistä kuin tavallisten vakuudettomien lainojen hakeminen. Vertaislainoja välittävät palvelut edellyttävät yleensä:

 • Vähintään 20-vuoden ikää.
 • Säännöllisiä tuloja.
 • Moitteetonta maksuhistoriaa.

Vertaislainaa ei siis saa sen helpommin kuin muuta vakuudetonta lainaa. Sijoittaja ottaa aina rahaa lainatessaan riskin, joten hakijalta edellytetään moitteetonta maksuhistoriaa ja kykyä maksaa laina takaisin.


Vertaislaina luottotiedottomalle

Myös vertaislainaa hakiessa tarkistetaan hakijan luottotiedot, eikä sitä myönnetä, mikäli henkilöllä on maksuhäiriömerkintöjä. Vertaislaina on sijoittajalle keino saada tuottoa sijoittamalleen rahalle. Maksuhäiriömerkinnät tarkoittavat suurempaa riskiä sijoittajalle, eikä tällaista riskiä olla yleensä valmiita ottamaan. Siten vertaislainoja välittävät yritykset tarkistavat aina luottotiedot, eikä lainatarjousta tehdä silloin, kun ne eivät ole kunnossa.

Vertaislainaa voi tietysti aina hakea myös suoraan yksityishenkilöiltä. Luottotiedoton voi yrittää saada lainaa sukulaisilta tai ystäviltä, jolloin luottotiedottomuus ei tule samalla tavalla lainan myöntämisen esteeksi. Joissain tapauksissa luottotiedoton voi saada myös esimerkiksi vakuudellista lainaa pankista.


Vertaislaina sijoittaminen

Vertaislainoihin sijoittamalla voi saada kohtuullisia tuottoja, mutta riskitöntä se ei ole. Viime aikoina vertaislainoihin sijoittamalla on voinut saada keskimäärin 3-8 % korkotuottoa vuodessa. Korkotuotto saattaa riippua myös valitusta riskitasosta ja siitä, kuinka pitkäksi aikaa on valmis rahat sijoittamaan.

Vertaislainoihin sijoittamisen plussia on se, että se on erittäin helppoa, eikä vaadi sijoittajan osalta markkinoiden aktiivista seuraamista tai muutakaan työtä. Osassa vertaislainapalveluista riskitasoa voi myös itse räätälöidä.

Vertaislainoihin sijoittamisen hyviksi puoliksi voi laskea myös sen, että sijoittaminen onnistuu jopa pienellä pääomalla. Mikäli vertaislainoihin lähtee sijoittamaan isompia summia, kannattaa ne hajauttaa riskin pienentämiseksi. Sijoittajan kannalta on siis järkevämpää sijoittaa pieni summa useamman hakijan lainoihin kuin iso summa yhden hakijan lainaan. Nykyään vertaislainoja tarjoavat palvelut tekevät tämän yleensä automaattisesti sen mukaisesti, kuinka suuren riskin sijoittaja on valmis ottamaan.

Sijoittajan on hyvä muistaa, että vertaislainoihin sijoittaessa otetaan riski siitä, että lainatut rahat menettää. Kannattaa myös tutustua vertaislainaa välittävään yritykseen tarkoin ja varmistua sen luotettavuudesta ennen kuin lähtee sijoittamaan.


Vertaislaina kokemuksia

Kokemukset vertaislainoihin liittyen eivät nykyään juuri eroa muista vakuudettomista lainoista. Korkoprosentit ovat hyvin samankaltaisia, ja luotettavista vertaislainapalveluista lainaaminen on turvallista. Vertaislainoja välittävistä palveluista esimerkiksi Fixura ja Bondora ovat saaneet varsin hyviä arvioita, joskin esimerkiksi Bondoran erilaisia kuluja on välillä puitu viranomaistenkin toimesta.

Vertaislainat eivät ole nousseet kovin suureen suosioon lainamuotona, vaikka ne ovatkin vakiinnuttaneet paikkansa lainamarkkinoilla. Osa vertaislainoja välittävistä yrityksistä on siirtynyt perinteisempään toimintaan, ja myöntävät nykyään itse vakuudettomia lainoja hakijoille. Siten vertaislainoja välittäviä palveluita ei ole kovin montaa, eikä hakijalla ole kovin suurta valikoimaa lainan kilpailuttamiseen.

Vertaislainojen korkoprosentit sijoittuvat nykyään samalle tasolle muiden vakuudettomien lainojen kanssa. Siten ne sopivat erityisen hyvin hakijalle silloin kun haluaa, että ainakin osa lainan tuotoista menee yksityishenkilöille ison yrityksen sijaan.

Lainan hakeminen on tehty helpoksi, eikä vertaislainan hakeminen eroa muiden lainojen hakuprosessista. Lainaprosessin pystyy hoitamaan kokonaisuudessaan netissä, eikä rahojen lainaaja saa koskaan tietää, kenelle hän on rahaa lainannut.

Sijoittajalle vertaislainat tarjoavat mielenkiintoisen kohteen erityisesti silloin, kun halutaan sijoittaa helposti, vain pienellä omalla vaivalla ja ollaan valmis ottamaan kohtuullisia riskejä.

Usein kysytyt kysymykset vertaislainasta

Miten vertaislaina toimii?

Vertaislaina tarkoittaa lainaa, jossa lainattava raha on peräisin toisilta yksityishenkilöiltä. Vertaislainaa välittämässä on kuitenkin yritys, joka hoitaa kaiken rahaliikenteen ja sopimusasiat. Vertaislainaa haetaan yrityksen nettisivuilta löytyvällä hakemuksella ja lainaprosessi etenee samalla tavoin kuin muuta vakuudetonta lainaa hakiessa.

Miten vertaislainan korko määräytyy?

Vertaislainaa hakiessa hakijasta tehdään riskinarvio, jonka perusteella määritetään mahdollisen lainatarjouksen korkoprosentti. Lainaa välittävän yrityksen lisäksi vertaislainaan sijoittanut saa osan korkotuotoista.

Voiko vertaislainan saada ilman luottotietoja?

Myös vertaislainaa hakiessa tarkistetaan hakijan luottotiedot, eikä sitä myönnetä siinä tapauksessa, että hakijalla on maksuhäiriömerkintöjä. Mikäli luottotiedot ei ole kunnossa, voi vertaislainaa yrittää hakea ystäviltä, perheeltä tai muilta läheisiltä.

Kuinka suuren vertaislainan voi saada?

Tällä hetkellä vertaislainoja välittävien yritysten kautta voi hakea enintään 20 000 euron suuruista lainaa. Mikäli tarvitsee tätä suurempaa lainasummaa, kannattaa tutustua vakuudettomiin lainoihin, joita voi hakea aina jopa 70 000 euroon saakka.

Scroll to Top