Luottotietojen menetys: Miten se tapahtuu?

Luottotietojen menetys tarkoittaa sitä, että henkilö saa luottorekisteriin maksuhäiriömerkinnän. Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa monia asioita, mutta maailmanloppu se ole.

Kilpailuta lainasi maksutta!

Näin luottotietojen menettäminen tapahtuu

Maksuhäiriömerkintää ei saa vielä silloin, kun laskun maksaminen viivästyy hieman. Maksuhäiriömerkinnän saaminen edellyttääkin sitä, että lasku on ollut maksamatta pidempään ja siitä on tullut useita huomautuksia. 

Maksuhäiriömerkintä voi tulla kolmella eri tavalla:

  1. Velkoja hakee velalle tai laskulle käräjäoikeuden maksutuomion. 

Tähän lähdetään yleensä vasta silloin, kun lasku on ollut maksamatta kuukausia eikä henkilö ole reagoinut toistuviin huomautuksiin. Oikeuden päätöksen jälkeen lasku siirtyy ulosottoon ja luottotietorekisteriin tulee maksuhäiriömerkintä.

  1. Kulutusluotosta voidaan tehdä maksuhäiriömerkintä myös ilman käräjäoikeuden päätöstä. 

Merkinnän edellytykset ovat, että lasku on ollut maksamatta vähintään 60 vuorokautta ja henkilölle on lähetetty vähintään 21 vuorokautta aiemmin kehotus, jossa on myös mainittu uhka maksuhäiriömerkinnästä.

  1. Ulosotto ilmoittaa merkinnästä. 

Julkisoikeudelliset maksut, joihin kuuluvat esimerkiksi verot ja terveydenhoitomaksut, voivat mennä suoraan ulosottoon. Ulosotto ilmoittaa maksuhäiriömerkinnästä luottorekisteriin silloin, jos henkilö todetaan varattomaksi tai liian pienituloiseksi ulosmittaamista varten, henkilön olinpaikka on tuntematon tai tuloja on ulosmitattu pitkäaikaisesti.

Maksuhäiriömerkinnät eivät tule yllätyksenä ainakaan silloin, kun avaa kaikki postissa saapuvat kirjeet. Ennen maksuhäiriömerkintää velkaa pyritään perimään useita kertoja ja maksuhäiriömerkinnän uhasta kerrotaan velalliselle ennen kuin asiaa lähdetään edistämään.

Luottotietojen menetys vaikuttaa moneen asiaan

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää monin tavoin, koska se hankaloittaa esimerkiksi vakuutusten, puhelinliittymän ja asunnon saantia. Joskus merkintä voi myös vaikeuttaa tai jopa estää työpaikan saannin.

Jos on vaikeuksia suoriutua maksuista, kannattaakin olla yhteydessä velkojaan ja pyrkiä sopimaan maksusuunnitelmasta. Näin voi mahdollisesti estää merkinnän synnyn ja hoitaa velan pois yhteisymmärryksessä velkojan kanssa.

Nykyisin voit onneksi saada luottotietosi aiempaa nopeammin takaisin. Luottotietojen palautumisesta luet lisää tästä.

Scroll to Top