Luottotiedot takaisin: Miten se onnistuu?

Luottotietojen takaisin saaminen tarkoittaa sitä, että kaikki maksuhäiriömerkinnät poistuvat luottotiedoista. Nopein tapa saada maksuhäiriömerkintä poistumaan on hoitaa velka. Mikäli merkinnän aiheuttanutta velkaa ei pysty hoitamaan, jää merkintä pidemmäksi ajaksi.

Kilpailuta lainasi maksutta!

Luottotiedot voi nykyään saada takaisin nopeammin

Loppuvuodesta 2022 voimaan tullut lakiuudistus nopeutti maksuhäiriömerkintöjen poistumista. Uudistuksen tavoitteena on kannustaa ihmisiä maksamaan velka pois myös silloin, kun siitä on aiheutunut maksuhäiriömerkintä.

Luottotiedot palautuvatkin nykyään huomattavasti aiempaa nopeammin. Merkintä poistuu luottorekisteristä 30 vuorokauden kuluttua siitä, kun henkilö hoitaa merkinnän aiheuttaneen velan. Aiemmin merkintä poistui vasta muutaman vuoden kuluttua, joten uudistus toi huomattavan parannuksen käytäntöihin.

Jos sinulle on aiheutunut maksuhäiriömerkintä luottorekisteriin ja maksat sitä koskevan velan pois, kannattaa varmistaa, että asiasta ilmoitetaan luottorekisteriä ylläpitävälle taholle. Näin merkintä poistuu ajallaan, eikä luottotiedoissasi enää näy merkintöjä.

Luottotietojen takaisin saaminen edellyttää talouden järjestelyä

Aina ei ole kuitenkaan mahdollista hoitaa merkinnän aiheuttanutta velkaa pois, jolloin ei ole myöskään mahdollista päästä eroon maksuhäiriömerkinnästä.

Velka vanhenee 15-20 vuoden kuluessa eli sen odottaminen ei ole nopea konsti päästä eroon merkinnästä. Velat kannattaakin pyrkiä hoitamaan vielä siinäkin vaiheessa, kun ne ovat päätyneet ulosottoon. 

Mikäli velkaa ei ole pystynyt hoitamaan ajallaan, on se yleensä merkki siitä, että talous ei ole tasapainossa. Siten velan hoitaminen edellyttää yleensä sitä, että omaan talouteen tekee merkittäviä järjestelyjä, joiden avulla pystyy laittamaan rahaa myös velan maksuun. Voit kokeilla esimerkiksi hakea Takuusäätiön yhdistelylainaa, sillä kaupallisen yhdistelylainan hakeminen ei yleensä onnistu ilman luottotietoja.

Velan hoitaminen kuitenkin kannattaa, koska maksuhäiriömerkinnät poistuvat 30 vuorokauden kuluessa velan hoitamisesta. Tämän jälkeen merkinnästä ei enää näy tietoja luottorekisterissä ja jos uusia merkintöjä ei ole tullut, henkilö on saanut luottotiedot takaisin.

Scroll to Top