Vakuudellinen vai vakuudeton laina: mitä eroa niillä on?

Onko haaveissa auton vaihto tai remontin teettäminen? Mikäli olet harkinnut isompia hankintoja, olet varmasti kohdannut termit vakuudellinen ja vakuudeton laina.

Nämä kaksi lainatyyppiä eroavat toisistaan monin tavoin. Lue tästä, mitkä ovat keskeisimmät erot ja kumpi lainatyyppi kannattaa valita.

Kilpailuta lainasi maksutta!

Keskeiset erot vakuudellisen ja vakuudettoman lainan välillä

Vakuudellisen ja vakuudettoman lainan suurin ero on se, että vakuudettoman lainan hakeminen ei edellytä vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta. Päätös vakuudettoman lainan myöntämisestä tehdään hakijasta tehdyn riskikartoituksen perusteella ja laina voidaan myöntää, jos sen takaisinmaksuun on hyvät edellytykset.

Vakuudellinen laina puolestaan myönnetään vakuutta vastaan. Vakuudeksi hyväksytään yleensä vain kiinteää omaisuutta, joten lainan hakeminen edellyttää yleensä sitä, että hakijalla on asunto, kesämökki tai muu kiinteistö, joka voidaan asettaa lainan vakuudeksi.

Lainanmyöntäjällä on pienempi riski silloin, kun lainalle on asetettu vakuus. Mikäli lainan ottanut henkilö joutuu maksujen kanssa vaikeuksiin, pankki voi realisoida vakuuden ja saada lainaamansa rahat takaisin. Siksi vakuudellisen lainan korko on yleensä vakuudetonta pienempi.

Vakuudeton laina

 • Voi hakea myös silloin, kun ei omista lainan vakuudeksi sopivaa omaisuutta.
 • Hakuprosessi erittäin nopea ja lainasumman saa käyttöön muutamassa päivässä.
 • Tarjottavan lainan korko määräytyy hakijasta tehtävän riskinarvion perusteella.
 • Usein korko asettuu hieman korkeammalle tasolle kuin vakuudellisessa lainassa.
 • Voit maksaa lainan pois milloin haluat.
 • Et tarvitse käsirahaa.

Vakuudellinen laina

 • Hakeminen edellyttää sitä, että sinulla on lainasumman kattava, vapaana oleva vakuus.
 • Korko ja takaisinmaksu sovitaan asiakaskohtaisesti.
 • Usein korko asettuu hieman edullisemmalle tasolle kuin vakuudettomassa lainassa.
 • Lainaehdoissa sovitaan erikseen se, voiko lainaan tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä ja voiko sen maksaa etuajassa pois. 
 • Vaatii usein myös käsirahaa

Kumpi lainatyyppi kannattaa valita?

Lainatyypin valinta riippuu omasta tilanteesta. Aina ei ole mahdollista hakea vakuudellista lainaa, koska sen vakuudeksi on oltava kiinteää omaisuutta. Mikäli lainan vakuutena käytetään asuntoa, tulee asunnosta olla maksettu riittävästi, että sen voi asettaa uuden lainan vakuudeksi. 

Vakuudellinen ja vakuudeton laina eroavat toisistaan myös hakuprosessin nopeuden suhteen. Mikäli lainasumma tarvitaan käyttöön nopeasti, on vakuudeton laina usein ainoa vaihtoehto.

Sopivaa lainaa pohtiessa on tärkeintä miettiä, minkälaista lainaa pystyy hakemaan, ja kilpailuttaa lainat. Yleensä kannattaa valita se laina, joka tulee edullisimmaksi itselleen. Lainaa kannattaa ottaa aina vain sen verran, että sen takaisin maksaminen ei aiheuta kohtuutonta taakkaa omalle taloudelle.

Vakuudellinen laina isompiin hankintoihin, vakuudeton laina lyhytaikaiseen tarpeeseen

Nyrkkisääntönä sanottakoon, että vakuudellinen laina sopii parhaiten isompiin hankintoihin ja pidempiaikaiseen rahoitukseen. Kenellekään tuskin tulisi mieleen esimerkiksi ottaa asuntolainaa ilman vakuutta, vaan tyypillisessä asuntolainassa ostettava asunto toimii aina lainan vakuutena.

Sen sijaan pieneen, lyhytaikaiseen tarpeeseen vakuudeton kulutusluotto on selvästi helpompi ja ketterämpi ratkaisu. Kun lainaa tarvitsee kulutusta varten, ei omaisuutta aina ole pantattavaksi. Myös pienemmissä hankinnoissa, kuten autolainassa vakuudeton laina voi olla joskus fiksu vaihtoehto.

Lainojen-kilpailutus.fissä vakuudettoman lainan kilpailutus on superhelppoa. Tee hakemus haluamaasi palveluun tai useampaan palveluun ja kilpailuta lainasi helposti.

Scroll to Top